زمانی که صادرات و واردات یک کشور بدون نظارت انجام شود بدون شک، بخش های گوناگونی از کشور دچار مشکل میشود. اولین کسانی که دچار آسیب می شوند، در وهله اول خود مردم هستند. مردم از این بابت متضرر میشوند که در قبال هزینه کردن برای یک کالای اساسی، کالایی بی کیفیت و بدون استاندارد نصیبشان میشود. به همین دلیل است که بحث استاندارد کردن کالاهای وارداتی مورد توجه قرار گرفته است.
مفهوم استاندارد کردن کالاهای وارداتی :
- در تجارت استاندارد کردن کالا ها از لحاظ توجه به اندازه، شکل، رنگ، خواص فیزیکی و خواص شیمیایی انجام میشود.
- از لحاظ مدیریتی استاندارد کردن بر روی پرسه های عملیاتی و سیستم ها بحث می کند. هدف استاندارد کاهش انواع مختلف کالاهای بی کیفیت و استاندارد سازی اندازه های محصولات و توجه به نوع خاصی از کالاهایی است که دارای حداکثر کیفیت لازم هستند.
انواع استاندارد کدام است؟
استاندارد های مختلفی وجود دارد که تعاریف متفاوتی نیز دارد. استاندارد صادرات و واردات در هر منطقه متفاوت از دیگری است. ولی به صورت کلی استاندارد ها به انواع زیر دسته بندی می شوند:
استاندارد ملی
هر کشور برای کالاهای داخلی خود یک استاندارد ملی دارد. کالاهایی که توسط تولید کنندگان عرضه میشود برای رسیدن به دست مصرف کننده باید دارای مجوز لازم از استاندارد ملی کشور باشد. به عنوان مثال استاندارد ملی ایران با نام مخفف ISIRI شناخته شده است. موسسه استاندارد ملی ایران به صورت دوره ای هرچند وقت یکبار تمامی محصولات شرکت های تولیدی را که زیر نظر استاندارد هستند، بررسی و آزمایش می کند.
استاندارد منطقه ای
این استاندارد برای بهتر شدن روابط گروهی از کشورها با همدیگر تهیه شده است. به عنوان مثال استاندارد مربوط به اتحادیه اروپا نمونه ای از استاندارد منطقه ایست.
استاندارد بین المللی
استاندارد بین المللی یکی از مهمترین استاندارد ها به شمار می آید و به علت مبادلات تجاری که بین کشور ها وجود دارد بسیار مهم و پراهمیت است. استاندارد بین المللی را تمام کشورهای دنیا تایید میکنند. ایزو یکی از بزرگترین موسساتی است که در شکل گیری و تداوم این استاندارد نقش داشته است.
استاندارد Commercial Terms))
این استاندارد یک استاندارد انحصاری و اختصاصی است و در زمینه حمل کالا، ترخیص کالا، بیمه کالا و … توسط اتاق بازرگانی بین المللی هدایت میشود. مردم زیادی در کشورهای مختلف دنیا این استاندارد را قبول دارند .
استاندارد اجباری چیست؟
استاندارد اجباری در رابطه با کالاهای وارداتی و صادراتی بکار میرود. آزمایش هایی که برای تایید استاندارد بودن کالا در آزمایشگاه های استاندارد انجام می شود موجب می شود هر صادر کننده و وارد کننده ای از بابت سلامت کالا مطمئن شود و دغدغه برگشت کالا نداشته باشد. قوانین مراکز استاندارد، مورد تایید بین دو طرف است، چرا که تمام قوانین و مسائل تجاری را مد نظر می گیرند و به صورت کلی کیفیت و کمیت کالا را مورد بررسی قرار می دهند. این موسسات استاندارد، مجوزهای لازم برای ترخیص کالا را از گمرک صادر می کنند .استاندارد اجباری در ایران توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مورد بررسی قرار می گیرد.
مزایای استاندارد کردن کالا
- استاندارد کردن باعث ساده تر شدن و عموم پسند تر شدن تولید می گردد. چرا که می توان با خواص اولیه مواد آشنا شد و از این طریق تعداد کالاهای تولیدی مشابه را کاهش داد.
- استاندارد کردن باعث کاهش هزینهها میگردد. چرا که هزینههای بازرسی و ساخت و تولید کالاهای استاندارد، و کیفیت آنها کاملا مشخص می شود.
روشهای بازرسی برای صدور گواهی بازرسی:
کالای وارداتی به دو دسته کالای مشمول مقررات استاندارد اجباری و کالای غیر مشمول تقسیم بندی می شوند. برای ترخیص کالاهای مشمول ارائه گواهی بازرسی ضروری است. جهت صدور این گواهی نیزباید کالای وارداتی مورد بازرسی قرار گیرد. روشهای بازرسی به دو صورت هستند.
1- بازرسی در مبداء
این بازرسی در مبدا و توسط یکی از شرکتهای بازرسی مورد تایید انجام میگیرد. کنترل مذکور پیش از حمل جهت ارزیابی انطباق کالا صورت میپذیرد. شرکت بازرسی پس از دریافت اسناد خرید کالا از طرف وارد کننده ، با رعایت کلیه الزامات مندرج در استانداردهای ملی و بین المللی، نسبت به ارزیابی انطباق کالا و صدور گواهینامه بازرسی اقدام می نماید.
2- بازرسی در مقصد
در صورت ناقص بودن بازرسی در مبدا، نمونه برداری در مقصد انجام شده و به یکی از آزمایشگاه های مورد تایید سازمان استاندارد فرستاده میشود، کالاهایی که از نظر تعداد کمتر از ۵ عدد و از لحاظ ارزش کمتر از ۳۰۰۰ دلار باشند، از گرفتن مجوز استاندارد معاف هستند. به این ترتیب هیچ کالایی بدون استاندارد سازی اجازه معامله پیدا نمیکند.
وظایف موسسه استاندارد ایران در مورد استاندارد اجباری واردات
بند دو ماده 3 فصل دوم قانون اصلاح قوانین موسسه استاندارد مشتمل بر کنترل کیفیت کالاهای وارداتی طبق استاندارد اجباری واردات است. این قانون از ورود کالای نامرغوب جلوگیری کرده و از تولید کنندگان و مصرف کنندگان داخلی حمایت میکند. قوانین مصوبه به بخش هایی از گمرک که وظیفه واردات را به عهده دارند فرستاده می شود. طبق این دستور گمرک باید از صدور و ترخیص کالاهای بی کیفیت جلوگیری کند. به این ترتیب با نظارت درست بر روی کالای صادراتی این مواد می تواند با کالاهای مشابه خارجی رقابت نمایند.
پرتال سازمان ملی استاندارد:
فهرست کالاهای مشمول استاندارد اجباری وارداتی، فهرست استانداردهای مورد قبول سازمان، فهرست کالاهی مشمول ارائه دستورالعمل فارسی (انگلیسی)، فهرست شرکتهای بازرسی تأیید صلاحیت شده و … بر روی پرتال سازمان ملی استاندارد به آدرس( www. isiri. org ) قسمت ارزیابی کیفیت کالاهای صادراتی و وارداتی قابل دسترس می باشد.
درباره شرکت بازرگانی و بین المللی آریانا جم
انتخاب یک همراه خوب در هر مسیری، سختی های راه را آسان می سازد. آریاناجم تلاش کرده تا با بهره گیری از تجربه و تخصص یک تیم قوی در امر صادرات و واردات و حمل و ترخیص کالا، بهترین روش ها را به کار گیرد. جهت امور ترخیصی خود با کمترین هزینه و بیشترین سرعت، با کارشناسان ما در تماس باشید. تسهیل در فرایند بازرگانی خارجی و ایجاد رضایت قلبی برای تجار بین المللی، با ارائه خدمات با کیفیت، نبض رشد آریاناجم از گذشته تا به امروز بوده است.