از آنجا که در گمرکات امکانات محدود می باشد لازم است مسیرهایی برای بازرسی کالاها تعیین شود تا هم محموله ها سریعتر اجازهی خروج یابند و هم میزان فعالیت های نظارتی در گمرک مدیریت شود. به طور کلی، کالاها برای ترخیص از گمرک براساس رویه ای که برایشان تعیین می شود در سه مسیر کلی دسته بندی می شوند. این مسیرها برای بررسی دقیقتر کالاها و مدیریت بهتر ریسک صورت می گیرد. بنابراین، برای ترخیص کالاها، ابتدا محموله ها ثبت شده و شماره کوتاژ دریافت می شود و سپس اظهارنامه مورد ارزیابی قرار می گیرد تا مسیر خروج برای کالا مشخص شود. اظهارنامه های ترخیص ممکن است در سه مسیر سبز و زرد و قرمز قرار بگیرند. در ادامه به تشریح انواع مسیر در ترخیص کالا (سبز، زرد و قرمز) می پردازیم.
منظور از مسیرهای سبز و زرد و قرمز چیست؟
مسیر سبز: در مسیر سبز کالاها با کم ترین بررسی و به سرعت ترخیص می شوند.
مسیر زرد: در مسیر زرد اسناد و اطلاعات کالاها بررسی می شود ولی به کنترل فیزیکی نیازی نیست.
مسیر قرمز: در مسیر قرمز کالاها به طور کامل ارزیابی شده و اسناد آنها به تفصیل مورد بررسی کارشناس قرار می گیرد و ارزیابی فیزیکی نیز انجام می شود.
چه عواملی در تعیین مسیر ترخیص کالا اثرگذار است؟
- تعرفه کالا
- نوع معامله
- صاحب کالا
- اظهارکننده یا ترخیص کار
- کشور سازنده یا صادرکننده کالا
- ارزش کالا
- نو یا دست دوم بودن کالا
مسیر سبز
کالاهایی که در مسیر سبز قرار بگیرند نیازی به استاندارد و آزمایشگاه ندارند و برای این کالاها کسب مجوز ضروری نیست؛ نظر کشور سازنده و اسناد ارائه شده نیز مسئله ای ندارد و کالاها با بررسی اجمالی اسناد به دایره صندوق فرستاده می شوند و پروانه خروج صادر می گردد. گاهی فرآیند خروج کالا از گمرک در مسیر سبز چنان سریع است که فقط چند ساعت زمان میبرد.
خوش حساب بودن در امور مالیاتی از عوامل مهم است که باعث می شود کالاها در مسیر سبز قرار بگیرند.
اغلب کارت های بازرگانی و شرکت های ترخیص کار در مسیر سبز ترخیص قرار دارند.
مسیر زرد
کالاهایی که در مسیر زرد باشند معمولا به گواهی آزمایشگاه یا استاندارد نیاز دارند.
در مسیر زرد اسناد کالاها و ارزش محموله بررسی شده و موارد اظهاری نیز تطبیق داده می شود، ولی محموله مورد کنترل فیزیکی قرار نمی گیرد.
در این مسیر، با ارائه کاتالوگ و تطبیق ارزش استنباطی کالاها در دایره ارزش، محموله ها بدون نیاز به کنترل فیزیکی، اجازه خروج خواهند یافت.
کسانی که در سه ماه گذشته سابقه ترخیص داشته باشند، معمولا در مسیر زرد دسته بندی می شوند. البته نوع کالا نیز در تعیین این مسیر نقش دارد.
مسیر قرمز
در مسیر قرمز تمام رویه ها و تشریفات اداری برای ترخیص کالا احتمالا صورت می گیرد. در این مسیر محموله ها به آزمایشگاه و استاندارد احتیاج دارند و اسناد ارائه شده نیز به دقت مورد بررسی قرار می گیرد.
در مسیر قرمز ارزیاب ممکن است بخشی از کالاها یا تمام آنها را بازدید فیزیکی کند. کالاهایی که در مسیر قرمز باشند طولانی ترین روند را برای خروج خواهند داشت. کسانی که تازه کارت بازرگانی خود را دریافت کرده اند، معمولا در این مسیر دسته بندی می شوند.
در این مطلب سعی شد به طور مختصر مسیرهای سبز و زرد و قرمز ترخیص گمرک معرفی شوند. با این حال، روند ترخیص از گمرک ممکن است مراحل و دشواری های دیگری نیز به همراه داشته باشد، بنابراین، برای مشاورهی تخصصی با همکاران ما تماس بگیرید.