گمرک فرودگاه امام خمینی یکی از مهم ترین گمرک های فعال در کشور است، به طوری که اغلب کالاهای وارداتی به کشور از طریق مرزهای هوایی، همواره توسط این گمرک بارگیری و ترخیص میشوند. فرودگاه و گمرک امام خمینی یکی از قطبهای تجاری بسیار مهم برای ورود و صدور کالاهای مرسوله می باشد، که قوانین و مقررات خاص خود را برای ترخیص کالا از گمرک فرودگاه دارد. قوانین گمرک بسیار زیاد و با جزئیات هستند. در این مبحث قصد داریم شما را با نمونه هایی از قوانین ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی آشنا سازیم.
قوانین ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی
ایرانیان مقیم خارج حق دارند در هنگام مراجعه به ایران اشیایی را بدون پرداخت حق گمرک وارد کشور کنند. این اشیا طبق تشخیص نهایی گمرک اشیای نو مستعمل مسافر هستند. اگر تشخیص داده شود که اشیا وارد شده برای استفاده شخصی نبوده و جنبه تجاری داشته است، این حالت مشمول معافیت نمیشود.
تمامی مسافرین اعم از افرادی که وارد کشور میشوند و یا افرادی که از کشور خارج میشوند، باید کالای خود را به گمرک اظهار نمایند. حال این اظهار میتواند به صورت شفاهی باشد و یا اینکه با تشخیص گمرک نیاز به اظهار کتبی وجود داشته باشد. در این میان کالایی که توسط مسافر اظهار نشده باشد، و گمرک بر اثر بازرسی آن را کشف کند، مشمول مقررات قاچاق خواهد بود. ورود کالای قاچاقی به کشور هم که، قوانین خاص خود را دارد.
قوانین ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی از نظام دو مسیر سبز و قرمز برای کنترل های گمرکی استفاده مینماید. چنانچه مسافر خود یکی از این دو مسیر سبز و یا قرمز را انتخاب کند، به منزله اظهار کالا تلقی میشود. انتخاب مسیر سبز توسط مسافر نشان دهنده این است که وی کالایی برای اظهار به گمرک ندارد.
این قانون از قدیم الایام برای دانشجویان خارجی داخل کشور و دانشجویان ایرانی خارج از کشور وجود داشته که، امتیازاتی بیش از دیگران در مرز دو کشور داشته باشند. یکی از قوانین ترخیص کالا در فرودگاه امام این است که، اتباع خارجی که در ایران مشغول به تحصیل و یا کار هستند، در صورت پایان کار یا تحصیل خود می توانند لوازم منزل خود را در حد عرف و بدون ارائه مجوز یا کارت بازرگانی از ایران خارج کنند.
در صورتی که مسافران ایرانی قصد خروج از کشور را داشته باشد، و قصد داشته باشند که از محدوده گمرکی کشور خارج شوند، می توانند بنا به صلاحیت و تشخیص گمرک بخشی از کالاهای اساسی خود را از کشور خارج کند. پیرو همین اصل هم زمانی که قصد ورود مجدد به خاک ایران را داشته باشند، از پرداخت حق ترخیص برای کالاهای ورودی و هزینه های ورودی معاف خواهند شد. بنابراین گمرک ملزم است بخشی از کالای همراه وی را که مجاز به خروج آن است مشخص نماید تا در موقع ورود مجدد به کشور از پرداخت حقوق ورودی معاف شود.
واما دیگر قوانین و مقررات گمرکی کالا و ارز در فرودگاه امام خمینی به این شکل اجرا میشود.
مسافران فرودگاه امام خمینی لازم است شخصا جهت انجام تشریفات گمرکی و رجیستر کردن تلفن همراه خود به سامانه ثبت تلفن همراه مسافر مراجعه کرده و تلفن همراه خود را فعال نمایند. رجیستری تلفن همراه، تنها با درج شماره سیم کارتی امکان پذیر است که حداقل 20 روز از زمان فعالسازی آن گذشته باشد.
همراه داشتن ارز خارجی که بیش از ٥ هزار یورو باشد مشمول قانون و مقررات ناظر بر ارز همراه مسافر میشود. در چنین مواقعی لازم است مسافر نسبت به اظهار کالای خود به گمرک اقدام نماید.
چنانچه مسافر اقدام به اظهار کالا نداشته باشد و نسبت به این امر مهم بی توجهی کند، مشمول مجازات مقرر در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب سال ١٣٩٢ خواهد شد.
تنها زمانی مسافر میتواند ارز فیزیکی از کشور خارج سازد که نوع و مقدار آن را اطلاع داده باشد به عبارتی خروج ارز فیزیکی صرفا توسط شخص اظهارکننده و همان نوع ارز اظهار شده مجاز خواهد بود.
از آنجایی که بر حسب قانون خروج کالا برای تعمیر یا تکمیل کالا، منوط به انجام تشریفات گمرکی است لذا لازم است مراتب طی درخواست به گمرک قبل از خروج از کشور اعلام شود.

قوانین و مقررات کالای همراه مسافر در گمرک امام خمینی به چه شکل عمل میکنند.
مسافرانی که از ایران خارج میشوند، میتوانند علاوه بر وسایل سفر و لوازم شخصی، کالاهای ایرانی را به میزان دلخواه و کالای غیرایرانی را تا سقف مقرر در( آیین نامه مسافران ورودی) همراه داشته باشند به شرط اینکه هر دو گروه کالای ایرانی یا خارجی جنبه تجاری پیدا نکند.
قوانین ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی در رابطه با کالاهای همراه مسافر به این صورت است که اشیای نو و مستعمل یک مسافر که ممکن است بطور معمول در طول سفر برای استفاده شخصی وی لازم باشد، این لوازم مشمول معافیت هستند اما شامل کالاهایی که جنبه تجاری دارد نخواهد شد. حال تشخیص کالای شخصی از کالای تجاری برعهده گمرک است .
شرایط ایرانیان مقیم خارج که محل اقامت خود را ترک مینمایند :
اشیای شخصی مستعمل ایرانیان مقیم خارج که مدت اقامت آنان در خارج یک سال یا بیشتر بوده و لوازم و اشیاء مستعمل اتباع خارجی که برای اقامت به ایران وارد میشوند، باید دارای شروط زیر باشند.
- لوازم و اشیای مزبور از محل اقامت مسافر حمل و حدود یکماه قبل تا نه ماه بعد از ورود مسافر به گمرک برسد.
- لوازم و اشیای مزبور جنبه تجاری نداشته باشد.
- ظرف مدت پنج سال قبل از آن از این معافیت استفاده نکرده باشند.
- کارمندان دولت که برای انجام مأموریت یک ساله و یا بیشتر به خارج اعزام میشوند در صورتی که زودتر وارد کشور شوند، مشمول این بند نخواهند بود.
و در آخر:
گر قصد واردات کالا و ترخیص از فرودگاه امام خمینی را دارید شرکت آریانا جم با سالها تجربه تمامی امور را از صفر تا صد برای شما عزیزان به انجام میرساند. برای این منظور کافیست با کارشناسان ما در ارتباط باشید.