کمک رمز ارز در عرصه واردات و صادرات چه بوده است ؟ آیا رمز ارزهای دیجیتال بازار واردات و صادرات را تحت تاثیر قرار خواهند داد؟ به نظر شما آینده تجارت الکترونی چه خواهد بود. برای رسیدن به پاسخ این سوالات با شرکت آریاجم باشید تا گذری بر اطلاعات گرد آمده توسط تیم محتوای این شرکت در مورد کمک رمز ارزها به واردات و صادرات داشته باشیم.
داستان کمک رمز ارزها به واردات و صادرات از کجا شروع شد؟
در سال 1400 بود که بانک مرکزی دستور جایگزینی سامانه بلاکچین به جای السی را صادر کرد. این درحالی بود که هنوز نهادهای مالی به مانند گمرک، این مورد را تاکید نکرده بودند. درواقع قرار بود تا به کمک رمزارزها، تجارت بینالمللی را مدیریت کند و بتوانند تا حدودی تحریم ها را دور بزنند. در روز 20 بهمن سال 1400، رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کردکه قرار است به کمک رمزارزها به واردات و صادرات بتوانند تحریم ها را دور بزنند. این سازمان با بانک مرکزی در حال مذاکره است تا بتوانند رمزارزها را با السی جایگزین کنند. بعد از انتشار این خبر ، دیگر هیچ خبری مبنی بر استفاده رمزارز در صادرات و واردات به بیرون درز نکرد! تا اینکه بعد از چند ماه، قرار شد که این طرح در طی سه فاز آزمایشی اجرایی شود.
مزایا استفاده و کمک رمز ارزها به واردات و صادرات
همانطور که میدانید، هر طرحی یکسری فواید و یکسری معایب دارد هدف ما از این پست هم بررسی همین موارد است. در ادامه ما قصد داریم تا ببینم که کمک رمزارزها به واردات و صادرات چه فوایدی دارد. البته مواردی که در ادامه به آن میپردازیم، فقط بخشی از فواید این طرح است!
1. معاملات آسان
درکل یکی از ویژگیهای استفاده از رمزارز، همین ساده کردن خرید و فروش است. مثلا شما برای اینکه به روش سنتی یک خریدی را انجام دهید، باید اول حساب بانکی باز کنید و بعد مراحل واریز پول و مراحل برداشت پول و … این در صورتی است که شما با استفاده از رمزارز، اصلا نیازی به این مراحل ندارید! متاسفانه ایران در زمینه رمزارز نتوانسته پیشرفت زیادی بکند؛ ولی در بعضی کشورها، در خیابانهایشان ATM هایی مخصوص خرید بیتکوین وجود دارد.
2. امنیت بالا
اگر به این دنیا آشنا باشید، میدانید که امنیت ارزدیجیتال با استفاده از نرخ هش (Hash) تعیین میشود. حالا به چه شکل است؟
هر چه نرخ هش در رمزارز بیشتر باشد، فردی که قرار است این حساب را هک کند، نیاز به قدرت محاسباتی بیشتری دارد و همین موضوع باعث میشود تا امنیت رمزارز از روش سنتی بیشتر شود. البته همه چیز فقط به هش نیست؛ یکسری نکات امنتی هم وجود دارد که با رعایت آنها میتوانند به امنیت بالاتر برسند.
- هزینه های کمتر
یکی از ابهامات در طرح کمک رمزارزها به واردات و صادرات، به بحث مالیات مربوط می شود؛
خوب همانطور که میدانید اگر از این روش استفاده شود، دیگر نیاز نیست که تاجران مالیات پرداخت کنند و البته که نهادهای مالیاتی و مالی هم هیچ واکنشی نشان نداده بودند که میتواند به خاطر این باشد که هنوز طرح تایید نشده باشد!
ولی همانطور که گفتیم، قرار است که این طرح در سه فاز آزمایشی انجام شود که در یکی از این طرحها، یک سامانهای طراحی میشود و رمزارزها هم در این سامانه قرار میگیرند. حال آنجا مالیات پرداخت میشود یا نه را خدا میداند.
ولی اگر بحث کلی را ببینیم، رمزارز نیاز به پرداخت هزینههای اضافی ندارد و تنها هزینهای که وجود دارد، برمیگردد به کارمزد انتقال که در هر شبکه متفاوت است.
- دور زدن تحریم
درواقع اصلیترین دلیل برای اجرایی کردن این طرح هم دور زدن تحریمها بود؛ همانطور که میدانید ارز ریال ایران در جهان بسیار بی ارزش است و حتی خیلی از تاجران غیر ایرانی، این ارز را برای خرید و فروش قبول نمیکنند. برای همین تاجر ایرانی یا باید با دلار این کار را انجام دهد و یا با استفاده از رمزارز که بین این دو گزینه، رمزارز گزینه بهتری به نظر میآید.
- علاقه تاجران به رمزارز
درواقع ارزش و اهمیت رمزارز بر هیچکسی پوشیده نیست و فقط در بعضی کشورها که متاسفانه ایران هم یکی از آنهاست، کم اهمیت شمرده میشود. ولی تاجران غیر ایرانی خوب با ارزش آن آشنا هستند؛ درواقع اگر آنها بخواهند که ارز ریال ایران را به ارز خودشان تبدیل کنند، باید مقداری مالیات پرداخت کنند. حتی تبدیل دلار به ارز خودشان هم این مشکلات را دارد. ولی رمزارز اینطور نیست! همانطور که در بالاتر هم گفتیم، رمزارز فقط یکسری کارمزد دارد که در هر شبکهای متفاوت است؛ تاجر میتواند با کمترین کارمزد ممکن، رمز ارز را به ارز دلخواه خودش تبدیل کند.
- مستقل از شخص ثالث
رمزارزها وابسته به هیچ ارگانی نیستند و شما برای استفاده از آن نیازی به تاییدیه از هیچ شرکت و شخصی ندارید. البته این داستان کمی در قضیه طرح کمک رمزارزها به واردات و صادرات فرق میکند که برمیگردد به موضوع سامانهای که قرار است طراحی شود. احتمالا شخص تاجر باید در این سامانه ثبت نام کند و منتظر تاییدیه بماند؛ ولی باز هم بهتر از روش سنتی است. چون کاغذبازیهای اضافی را ندارد.
تاجران چطور میتوانند از این طرح استفاده کنند؟
همانطور که در اول مقاله هم گفتیم، طرح کمک رمزارزها به واردات و صادرات قرار است که در سه فاز آزمایشی انجام شود. حالا این سه فاز به چه صورت است:
فاز اول
در فاز اول، این امکان به تاجر داده میشود با استفاده از رمزارزی که توانسته به صورت قانونی ماین کند، اقدام به واردات هر کالایی که میخواهد بکند.
فاز دوم
مرحله دوم مربوط به “رمزارز غیر” میشود. یعنی هر کسی که رمزارز خودش را ماین کرده، میتواند آن را در سامانهای که برای همین کار ساخته میشود، ارائه دهد.
حالا تاجر هم با بررسی این سامانه، میتواند رمزارز مورد نظر خودشان را انتخاب کند و اقدام به تجارت کند.
فاز سوم
در فاز سوم، صادرکننده ابتدا باید در داخل سامانه طراحی شده، رفع تعهد ارزی کند و سپس واردکننده ارزی که میخواهد را انتخاب میکند و کالا مورد نظر خودش را وارد میکند.
رفع تعهد ارزی چیست؟
همانطور که گفتیم، رفع تعهد ارزی در فاز سوم اجرایی میشود. یعنی اینکه کسی که در قبال صادرات کالای خودش ارزی دیجیتال دریافت میکند، باید آن را در یک صرافی داخل و یا خارج ایران، به ارز فیات تبدیل کند و با یکی از راههای موجود، اقدام به رفع تعهد ارزی کند.
در نهایت:
برای رسیدن به پاسخ سوالات این چنینی با شرکت آریاجم همراه باشید. بغیر از خدماتی که این شرکت برای جامعه مدنی انجام می دهد هدف اصلی آن بالابردن سطح اطلاعات عمومی است که امید است گامی در این زمینه برداشته باشد.