[vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column][vc_column_text]
برای توضیح تفاوت تخصیص ارز با تامین ارز ابتدا لازم است انواع ارزها را بشناسیم. همچنین کالاهایی که به هر یک از انواع ارزها تخصیص داده می شود را مشخص سازیم. آن وقت است که متوجه تفاوت بین این دو خواهیم بود. پس با این مطلب از شرکت ترخیص کالا آریانا جم همراه باشید.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column][vc_column_text]
تعریف ارز
برای تبادل کالا بین دو کشور نیاز است که پول مبادله شده بین دو کشور به نوعی پذیرفته شود. در واقع ارز منبع اصلی برای مبادله کالا و خدمات می باشد. البته این پول توسط دولت چاپ و توزیع شده و چرخه اقتصاد را در سطح بین المللی به گردش در می آورد. بنابراین هر ابزار پولی اعم از کاغذ، سکه، یا اسکناس به نوعی ارز تلقی می شود.
نحوه تخصیص ارز دولتی
پنج روش برای تخصیص ارز دولتی به کالاهای وارداتی به داخل کشور وجود دارد که به آنها اشاره ای کوتاه خواهیم داشت:
ارز نیمایی
این نوع ارز از طریق سامانه نیما تهیه می شود. در این سامانه صادر کننده یا وارد کننده به صورت مجازی دست به خرید و فروش کالاها می زند. البته لازم به ذکر است که ارز نیمایی فقط به کالاهای مجاز تخصیص داده میشود.
ارز بانکی
برای کالاهای اساسی نرخ ارز دولتی تخصیص یافته براساس نرخ رسمی یورو ۴۲۰۰ تومان می باشد، که از طریق ارز بانکی امکان پذیر میشود.
ارز اشخاص
این ارز برای ایرانیان خارج از کشور است. ارز اشخاص بیشتر مخصوص افراد خارج از کشور است که برای وارد کردن کالا به ایران مورد استفاده قرار می گیرد.
واردات در برابر صادرات خود
در این نوع ارز، شخص صادر کننده ارز درآمد حاصل از صادراتش یا به عبارتی ارز خود را برای واردات خود مورد استفاده قرار می دهد.
واردات در برابر صادرات دیگران
در این روش تامین ارز نیز، وارد کننده از ارز خریداری شده از صادر کننده دیگری برای ارز مورد نیاز خود استفاده می کند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column][vc_column_text]
تفاوت تخصیص ارز با تامین ارز
در حالت کلی کالاها به 4 دسته تقسیم میشوند:
- دسته اول: گرووه اول کالاهای اساسی و مایحتاج اصلی مردم را شامل میشوند و نرخ این مجموعه از محل فروش درآمدهای نفتی تامین میشود. این دسته از کالاها از سوی وزارت صمت تهران تایید میشوند. این کالاها به نرخ رسمی یورو۴۲۰۰ تومان محاسبه میشوند.
- دسته دوم: مواد اولیه واسطه ای که محصولات پتروشیمی، فولاد و مواد معدنی برای آنها تامین ارز میکند و با سامانه نیما درج میشوند. این کالاها به دلیل اولویت در سرعت عمل به 10 قسمت از لحاظ تخصیص ارز تقسیم شده اند.
- دسته سوم: واردات این کالاها از ضروریات است. کالاهای دسته سوم جز کالاهای مصرفی هستند. از جهت عملیاتی نیز برای خرید این نوع ارز در سامانه نیما تفاوتی با گروه کالایی دسته دوم نمیکنند.
- دسته چهارم: این کالاها محصولات غیر شرعی و ممنوعه را شامل هستند.
هدف از تخصیص ارز دولتی
- دولت با استفاده از تخصیص ارز وارداتی سعی دارد، بستر مناسبی برای تجار فراهم آوند تا مراحل انجام واردات کالا به کشور با روند بهتری انجام پذیرد.
- از طرفی با تخصیص ارز دولتی، هزینه و سرمایه های اولیه برای واردات کالا کاهش مییابد تا تجار بتوانند راحت تر به معاملات بین المللی بپردازند.
نحوه دریافت ارز وارداتی
تهیهی ارز یکی از مهم ترین مراحل در زمینه واردات کالا می باشد. در بازار امروزی روزانه حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون دلار و حدود یک تا دو میلیون یورو معامله میشود. بنابراین دولت به فکر فراهم سازی شرایطی است که دسترسی مردم به بازار ارزی را تسهیل نماید. برای تهیه ی ارز روش های مختلفی وجود دارد. اما استفاده از ارز وارداتی در کاهش هزینه های اولیه واردات کالا، می تواند بسیار موثر واقع شود.
برای تهیه ارز وارداتی یکی از روشها مراجعه به صرافی ها و روش دوم سامانه اینترنتی نیما است. مراجعه به سامانه اینترنتی نیما یک روش نوین می باشد که فرآیند تهیه ارز را سریع تر وراحت تر کرده است. در واقع این سامانه دسترسی تجار به یک سری مجوزها و گواهیهای قانونی را تسریع کرده است. همچنین بحران های اقتصادی منجر به نوسانات بازار ارز شده و دولت با ایجاد این سامانه این ضربات را جبران میکند .تهیه ی ارز وارداتی با مراجعه به بانک ها نیز قابل انجام می باشد.
برای تامین ارز و تخصیص ارز به چه مراجعی رجوع کنیم.
مجوزهای که بصورت خدمات تجاری و وارداتی نیاز است که تامین شوند شامل مجوز ثبت سفارش ( کد ۸ رقمی ) و مجوز تخصیص ارز بانک مرکزی که یک ( کد ۱۶ رقمی) است. وزارتخانه مسئول تخصیص ارز و بانک مرکزی مسئول تامین ارز می باشند.
برای شروع اول باید در سامانه تجارت ثبت نام کنید و مجوز ثبت سفارش ( کد ۸ رقمی ) برای ورود کالا را به ثبت برسانید. طی آن به عنوان متصدی وزارتخانه صحت، وزارت بهداشت برای محصولات بهداشتی و جهاد کشاورزی برای واردات کشاورزی دو مجوز لازم را صادر می کنند. در نهایت تمامی این مدارک را وزارت صنایع استان تایید کرده و مجوز ثبت سفارش(کد هشت رقمی ) را صادرمیکند.
بعد از ثبت سفارش صاحب کالا، حالا نوبت بانک است که نسبت به ثبت این کد در پرتال ارزی بانک مرکزی اقدام نماید. این کد تخصیص ارز یا همان گواهی تامین ارز جهت واردات کالا می باشد. بعد از تایید بانک مرکزی، کل کالا به صورت رایگان یا تحت گارانتی وارد کشور می شود. در این قسمت از آنجایی که نوع دسته کالاها متفاوت است، مراحل ورود کالا نیزکمی متفاوت خواهد بود.
سخن آخر
تخصیص ارز وارداتی همواره به منظور کاهش هزینه واردات کالا میباشد و در واقع دستگاه های اجرایی در این زمینه سعی دارند با تخصیص ارز وارداتی شرایط بهتری را برای انجام واردات کالا فراهم آورده و تجار را به اینکار ترغیب نمایند. شناخت نحوه تخصیص ارز و موضوعات مربوط به آن در تسریع روند ترخیص بسیار موثر بوده و بسیاری از هزینههای اضافی را کاهش میدهد. از این رو می توانید روند تامین ارز وارداتی مورد نیاز تجارت خود را به متخصصین با تجربه شرکت آریا جم بسپارید.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]