یکی از اسناد حائز اهمیت سند حمل کالا در روند ترخیص کالا می باشد که در آن نام ارسال کننده و دریافت کننده کالا درج میشود. سند حمل کالا جز مهمترین مدارک در خریدوفروش خارجی و ترخیص کالا از گمرک بوده، و در برگیرنده ویژگیها و خصوصیات محموله است. این سند برای خریدار از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است چرا که به منزله هویت و شناسنامه کالا می باشد. خریدار پس از انجام تعهدات مالی و تسویه حساب با فروشنده یا بانک گشاینده اعتبار، فقط از طریق ارائه اصل همین اسناد میتواند به امور ترخیص کالا مبادرت ورزد.
سند حمل کالا چیست؟
در سند حمل کالا ارسال کننده به عنوان فروشنده کالا در نظر گرفته میشود. البته یک شرکت نیز میتواند به عنوان ارسال کننده ذکر شود با این شرط که اصطلاح to orderدر آن ذکر شده باشد، که در این حالت بانک میتواند به شخص دیگری بارنامه را واگذار کند. ولی چنانچه بعد این جمله بلافاصله blank endo rsed ذکر شود این خطر ریسک از بین می رود. البته صاحب سند حمل میتواند شخصی به غیر از حمل کننده باشد، طبق قانون امور گمرکی صاحب کالای تجاری شخصی است که نسخه اصلی سند حمل کالا به نام او صادر شده باشد.
انواع اسناد حمل کالادر روند ترخیص کالا
سند حمل کالا در روند ترخیص به دو دسته اسناد حمل متداول و اسناد حمل خاص تقسیمبندی میشوند.
اسناد حمل متعارف (Conventional)
صدور این سند برای همه کالاها لازم و ضروری هستند و در صورت فقدان یا ناقص بودن موجب عدم پرداخت هزینه کالا به فروشنده، اختلال در روند انجام تشریفات گمرکی و در نهایت توقیف کالا خواهد شد. این اسناد شامل موارد زیرند:
بارنامه: بارنامه قراردادی است که با صدور آن مالکیت کالا از فروشنده به شرکت حملکننده منتقل میشود. این سند توسط شرکت حمل و نقل صادر میشود. بارنامه سند مالکیت با امکان واگذاری به غیر است که به منظور حمل و بارگیری کالا بر روی وسیله نقلیه صادر میشود. شامل 4 دسته دریایی، هوایی، زمینی و ریلی است.
فاکتور: سیاهه تجاری یا فاكتور تقریبا مانند پیشفاکتور است، که روی آن کلمه سربرگ نوشته میشود. البته صدور پیشفاکتور و دریافت آن به منزله انجام معامله نیست اما فاکتور معتبرتر است که با صدور آن انجام معامله قطعی میشود.
گواهی مبدأ: یکی از اسناد حمل کالا، گواهی مبدأ بوده که بیانگر نام کشور تولیدکننده کالاست. در صورتیکه کشور صادرکننده با کشور تولید کننده متفاوت باشد، گواهی مبدا نهایی توسط کشور ذینفع صادر میشود. حتی در برخی موارد توسط سفارت یا کنسولگری کشور مقصد نیز تائید میگردد. این سند در تصمیمگیری نهایی نقش مهمی را اجرا میکند.
گواهی بازرسی: گواهی آزمایشی یا بازرسی، سندی است که در هنگام تحویل محموله به حامل در کشور مبدأ به منظور اطمینان خریدار از صحت كمیت و كیفیت كالای خریداری شده، نو بودن كالا، مبدا ساخت كالا، اندازه و ابعاد كالا، بسته بندی مناسب كالاها به صورت جزئی و كلی، علامت گذاری صحیح روی بستهها، نحوه بارگیری و تخلیه صحیح، انتخاب وسیله حمل مناسب و… در كشور سازنده و یا توسط نماینده خریدار صادر میگردد.
پکینگ لیست: سند پکینگ لیست نشان دهنده مشخصات خریدار و فروشنده، جزئیات كالای بسته بندی شده، تعداد، وزن، شماره فاکتور، ابعاد، محتویات درون هر بسته، محل بار گیری و تخلیه کالا است. قیمت كالا در این سند درج نمیشود.
بیمه نامه: در صورتی که ﻓﺮﻭﺷﻨﺪﻩ، ﺑﻴﻤﻪ ﻣﺤﻤﻮﻟﻪ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻋﻬﺪﻩ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ، ﮔﻮﺍهی ﺑﻴﻤﻪ یا بیمه نامه ﺑﺎﻳﺪ ﻧﻮﻉ ﻭ ﻣﻴﺰﺍﻥ ﭘﻮﺷﺶ ﺑﻴﻤﻪﺍی ﻛﻪ ﻗﺎﺑﻞ ﻣﺬﺍﻛﺮﻩ است ﺭﺍ ﻣﺸﺨﺺ ﻧﻤﺎﻳﺪ.
انواع اسناد حمل خاص
این اسنادحمل کالا برای کالاها با ویژگیهای خاص لازم میشود که باید به اسناد حمل متعارف اضافه شوند. اسناد حمل خاص طبق قرارداد و توافق طرفین معامله تعیین میشوند. نمونه هایی از این اسناد عبارتند از: سیاهه گواهی شده، گواهی وزن، گواهی ضد عفونی، گواهی لیست سیاه، سیاهه تائید شده، سیاهه كنسولی، گواهی بهداشت و سلامت دام، گواهی آنالیز سازنده كالا
شرکت آریا جم پاسخگوی تمام سوالات و مشکلات شما در امور گمرکی میباشد.