[vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column][vc_column_text]
لجستیک چیست ؟ تعریف لجستیك (Logistics) در فارسی به ترابری معنا شده است، که به مدیریت انتقال یک محصول از محل تولید تا محل مصرف مشتری اشاره دارد. لجستیک یک فرآیند کلی مدیریتی است که ذخیره و انتقال منابع (یا کالا) از نقطه مبدأ به مقصد را بر عهده دارد. لجستینگ مشخص میکند مواد و منابع (مورد نیاز تولید) چگونه تهیه شوند، چگونه انبار شوند، و چگونه به مقصد نهایی ارسال شوند. در حقیقت لجستیک بخشی از زنجیره ترخیص کالا از گمرک است که وظیفه جابجایی یک مرسوله و رساندن آن به دست گیرنده نهایی را برعهده دارد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column][vc_column_text]
دسته بندی لجستیک چیست ؟
مدیریت لجستیک زیرمجموعهای از مدیریت زنجیره تأمین بهشمار میآید. شامل دو بخش میشود: لجستیک درونمرزی و لجستیک برونمرزی
لجستیک درونمرزی(Inbound) در لجستینگ درون مرزی زنجیره مبادلات به درون کشور محدود میشود. در این بخش از لجستیک تمرکز اصلی بر روی مدیریت جابجایی کالا به ویژه از تولیدکننده به انبار یا خرده فروشیها است.
لجستیک برونمرزی (Outbound) تبادلات ممکن است بین چند کشور یا حتی قارههای مختلف باشد. این لجستیک نیز در راستای تأمین کالا از انبار و تحویل آن به دست مشتری نهایی فعالیت میکند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column][vc_single_image image=”1990″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]
انواع لجستیک چیست ؟
لجستیک اضطراری (EMERGENCY LOGISTICS)
لجستیک اضطراری در صنعت ترابری بین کمپانی های معتبر بکار برده میشود. چنانچه تاخیری در تولید یا انتقال کالا به دلیل بلایای طبیعی، پیش بیاید و روند توزیع با مشکل مواجه شود، سازمانهای بشردوستانه دست بکار میشوند. در این لجستیک سازمانها در حد ظرفیت خود به کمک کمپانیهای حمل و نقل میآیند تا به چرخه انتقال کالا سرعت ببخشند.
لجستیک معکوس
همانطور که از اسم آن پیداست، عمل لجستیک بصورت برعکس صورت میگیرد. لجستیک معکوس متمرکز بر بازگشت کالا از مقصد به انبار یا نقطه مبدأ یا محل تولید است. به عبارتی دیگر این اصطلاح وقتهایی کاربرد دارد که خریدار میخواهد محصولی را پس بفرستد یا تعویض کند. لجستیک معکوس فرآیند برنامهریزی، اجرا و کنترل جابجایی کالا از گیرنده به فرستنده است.
لجستیک تولید (PRODUCTION LOGISTICS)
لجستیک تولید زیرشاخه ای از صنعت است که به بهینه سازی فرآیند تولید کالا، در مراکز تولیدی مربوط میشود. در این نوع لجستیک، هدف این است که هر دستگاه محصول مناسبش را با کیفیت مناسب دریافت کند تا به این واسطه کیفیت محصول تولید شده بالا رود. هرچه محصول با کیفیتی تولید شود با استقبال مشتریان در نتیجه چرخه سود دهی تولید مواجه خواهیم شد. به عنوان مثال، سیستمی که ماده اولیه یک کارخانه را تامین میکند و آن را برای رسیدن به چرخههای بعدی حمایت میکند بخشی از لجستیک تولید را تشکیل میدهد.
لجستیک کسب و کار (BUSINESS LOGISTICS)
زمانی که مشتری کالایی را بصورت آنلاین خرید میکند مفهوم لجستیک کسب و کار وارد عرصه میشود. کالایی که درب منزل ارسال میشود لارم است با همان مشخصات و ویژگیها و از همان فرستنده به دست خود گیرنده برسد. سیستم لجستیک کسب و کار به این صورت است که فارغ از اینکه خود شرکت با وسایل حمل و نقل ویژه خود ارسال انجام میدهد یا این کار را به اداره پست محول میکند. روند کار باید این گونه باشد که پس از ثبت سفارش چرخه تأمین کالا آغاز شده و بعد از عملیات پردازش برای مشتری ارسال گردد.
لجستیک سبز (Green Logistics)
سیستمی که به محافظت از محیط زیست بها میدهد لجستیک سبز است. راهکارهای متعددی برای کاهش تأثیر این حوزه بر روی آلودگیهای زیست محیطی پیشنهاد شده که برای نمونه میتوان به موارد زیر اشاره کرد. استفاده از پاکتهای کاغذی بجای کیسههای مشمبایی، حمل و نقل هوایی و ترویج فرهنگ دوچرخه سواری، بهینه ساری جادهها و.. که همگی لجستیک سبز را تشکیل میدهند.
لجستیک توزیع (DISTRIBUTION LOGISTICS)
لجستیک توزیع اشاره به مرحله ای دارد که تولید به اتمام رسیده و در دست فروشنده است. مشتری سفارش داده و انبارگردان سفارش کالا را به ثبت میرساند. در واقع عملیات پردازش در انبار و تحویل مرسوله به مشتری، لجستیک توزیع است. نکته اساسی در این لجستیک این است که انبارگردان باید مواظب توارن بین عرضه و تقاضا باشد. وقتی شما کالایی را از تولید کننده در خواست میکنید، آنجا لجستیک توزیع را در واقع درگیر کردهاید.
لجستیک نظامی (Military Logistics)
یک ارتش بدون پشتوانه قدرتمند کاملاً شکننده و بی دفاع است. سران نظامی فرآیند تأمین نیازهای ارتش را مدیریت میکنند تا منابع به محل مورد نظر در زمان صحیح منتقل شود و بهترین بازدهی در عملیات نظامی به وجود آید. شکست بریتانیا در جنگ استقلال آمریکا و نیز شکست متحدین در جنگ جهانی دوم تا حد زیادی به شکست آنها در لجستیک نظامی نسبت داده شده است.
لجستیک کلان (MACRO LOGISTICS)
لجستیک کلان را میتوان همارز با لجستیک تجاری دانست. این لجستیک میتواند جنبه ملی، تجاری یا بین المللی پیدا کند چون از سطح بنگاهی فراتر رفته و شامل پروژههای عظیمتر و چند منظوره میشود. به طور مثال آنچه در گمرک اتفاق میافتد از تبادلات برونمرزی، سیستمهای توزیع بینالمللی و درون کشوری و تجارت جهانی گرفته تا حمل و نقل، انبارداری، یکپارچهسازی بارهای تجاری، امور گمرکی از آن دست فعالیتهایی است که لجستیک کلان را شامل میشود.
لجستیک خرد
لجستیک خرد نیز بیشتر به لجستیک کارخانه و شرکت میپردازد که مورد توجه و دقت مدیران صنعتی قرار گرفته است. و البته که همچنان موضوعی کلیدی و اثرگذار بر تولید و شاخصهای کلیدی آن میباشد که خود به چهار دسته: لجستیک مقدم، لجستیک درون کارخانه، لجستیک تالی یا بیرونی و لجستیک معکوس تقسیم میشود.
جمعبندی
اهداف و مسیر لجستیک در زنجیرهی تامین تنوع زیادی دارد. رویکرد سنتی به تنهایی پاسخگوی این حجم از تنوع را ندارد. برای پیشبرد اهداف در زنجیره تامین ، مدیریت لجستیک نقش حیاتی دارد. شرکت آریاناجم مهاجرت از روشهای سنتی به مدرن را محیا ساخته است . پس با ما همراه باشید.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]