امروزه در روند ترخیص کالا از گمرک ، محصولات و کالاهای بسیار زیادی بین مرزها و گمرکهای کشور رد و بدل و معاوضه میشود که فلنج، یکی از این هزاران کالای ترخیصی میباشد. فلنج صفحه مدور سوراخ داری است که برای اتصال صفحات بکار می رود. کاربرد اصلی فلنج بستن لوله ها به یکدیگر و اتصال قطعهها به همدیگر است. از دیگر مصارف این وسیله می توان به تغییر مسیر و تغییر قطر لوله اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم گریزی بر مراحل واردات و ترخیص فلنج از گمرک در بخش دانستنی های شرکت صادرات و واردات آریانا جم بزنیم.
چرا واردات فلنج به کشور لازم است؟
فلنج یکی از اجزاء اصلی لوله کشی صنعتی است که وظیفه اتصال لوله ها به شیرآلات و… را بر عهده دارد. فلنج ها در لوله ها، شیرها و دیگر تجهیزات مونتاژی کشور بسیار مورد نیاز هستند. تمامی اجزای سیستم لوله کشی یک سازه، که نیاز به اجرا دارند، به انواع فلنجها نیازمند است. کاربرد فلنج ها در صنعت و تاسیسات بسیار رایج است. نمونه ای از این فعالیتها عبارتند از:
- اتصال لوله به تجهیزات مانند مخازن تحت فشار، پمپ ها، کمپرسورها و… با فلنچها صورت میگیرد.
- فلنج ها برای تغییر متریال در لوله کاربرد دارند.
- اتصال به شیرها (Valves) و دیگر اقلامی که در مسیر لوله قرار داشته با این تحهیزات امکان پذیر است
- تجهیزاتی که نیاز به تعمیرات احتمالی دارد از فلنچها استفاده میکنند.
- اتصال به تجهیزات ابزار دقیق (Instrument devices) که نیاز به تعمیرات احتمالی و یا کالیبراسیون دارند از دیگر کاربردهای این وسایل در صنعت هستند.
- کلیه بخشهایی که در تاسیسات، نیاز به جداسازی دارند از فلنجها بهره میبرند.

انواع فلنج
انواع فلنجها بسیار متنوع است تعدادی از آنها عبارتند از: فلنج کور، فلنج پمپ، فلنج اسلیپون، فلنج پلی اتیلن، فلنج جوشی، فلنج فلزی، فلنج کانال، فلنج چدنی، فلنج فولاد، فلنج لوله، فلنج تخت، رینگ فلنج، فلنج گالوانیزه، فلنج آهنی و….که ما برای نمونه به شرح دو قسمت بسنده میکنیم.
فلنج پلی اتیلن
زمانی که در شبکهی لولهکشی، از لولههایی با جنس پلی اتیلن استفاده شده است، بهتر است که از اتصالاتی با جنس مشابه استفاده شود.. این flangeها طی فرآیندهای تزریق و ماشین کاری ساخته میشوند. زمانی که این اتصالات بر روی لوله قرار داده میشوند، جوشکاری در جای خود ثابت و محکم میشود.
فلنج جوشی
این فلنجها برای اجرای اتصالات در خصوص سیالاتی که با فشار بالا و دمای زیر صفر در لوله قرار دارند و جابه جا میشوند، به کار برده میشود. از انواع فلنج های جوشی میتوان به، فلنج گلودار جوشی، فلنج جوشی ساکت، فلنج اسلیپون، فلنج جوشی با پیشانی flat face، فلنج جوشی با پیشانی، فلنج جوشی با پیشانی زبانه و شیار، فلنج جوشی با پیشانی رینگ جوینت اشاره کرد.
مشخصات استاندارد فلنج که باید بر روی آن حک گردد.
- مواد تشکیل دهنده قطعه
- مطابق استاندارد ASTM این عدد بیان کننده مشخصات مواد خام مورد استفاده برای تهیه فلنج می باشد.
- شماره یا کد مربوط به عملیات حرارتی صورت گرفته بر روی قطعه
- نام و نشان تجاری تولید کننده محصول
- سایز اسمی لوله یا قطعه جوش
- مقدار فشار قابل تحمل که کلاس فلنج نامیده میشود
- شکل سطح فلنچ که مهمترین قسمت تشکیل دهنده آن است
- سوراخ ها (گاهی به عنوان ضخامت دیواره نیز بیان میگردد)
مدارک لازم و مجوزهای قانونی جهت ترخیص فلنج از گمرک
- مجوزهایی چون وکالت نامه رسمی، کارت حق العمل کاری یا کارت آییننامه گمرکی
- اظهارنامه تنظیم شده(شامل نوع فلنج، کمیت، علامت تجاری، فنی، مدل، ارزش و وزن فلنج)
- کارت بازرگانی
- پکینگ لیست
- مانیفست
- قبض انبار
- بارنامه
- گواهی مبدا
- فاکتور یا سیاهه خرید
- اعلامیه ارز
- پروفرما اینویس
- ثبت سفارش
- بارنامه
- عدل بندی
- بیمه نامه
- پروانه بهره برداری یا گواهی فعالیت
- کاتالوگ
تعرفه گمرکی برای واردات و ترخیص فلنج از گمرک
تعرفه گمرکی هر کدام از انواع لوله و اتصالات در ردیف های مشخصی وجود دارد که برای واردات و ترخیص هر نوع، حتما باید از تعرفه گمرکی آن آگاه بود. تعرفه گمرکی جهت ترخیص فلنج درردیف 73072100 بوده و با احتساب 15% حقوق گمرکی و 9% مالیات بر ارزش افزوده محاسبه میشود.
مراحل واردات و ترخیص فلنج از گمرک
شامل سه مرحله است:
- مرحله واردات فلنج : این مرحله شامل بازرگانی و نامه نگاری بازرگانی می باشد. در این نامه مشخصات فلنج در خواست شده باید به فروشنده ارسال شود تا استعلام قیمت شود.
- مرحله ترخیص فلنج از گمرک: شامل انجام ثبت سفارش، دریافت مجوزهای لازم، دریافت اسناد اصلی حمل از فروشنده فلنج، پیگیری رسیدن محموله و دریافت اعلامیه ترخیص فلنج از گمرک، دو اظهاری، پرداخت حقوق، عوارض و سایر هزینه های گمرکی و حمل فلنج به انبار بعد از ترخیص
- مرحله پیگیریهای گمرکی فلنج وارد شده: پیگیری اسناد در بخش تعرفه از بابت اختلافات تعرفه ای و تفاوت ارزش برآورد شده، تعیین تعرفه در دفتر تعرفه گمرک ایران به صورت کتبی، دریافت مجوزهای وارداتی، مشارکت در کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی، و در نهایت شرکت در کمیسیون تجدید نظر.
تکمیل نهایی پروسه ترخیص فلنج از گمرک
- تنظیم اظهار نامه
- تحویل و اظهار اسناد مربوطه
- تطبیق اسناد
- ارزیابی و کنترل فلنج با اسناد و صدور صورت حساب.
- پرداخت هزینه مشخص شده
- صدور پروانه ترخیص فلنج
- کنترل نهایی در درب خروجی
- گرفتن مجوز بارگیری و در نهایت صدور بیجک خروج فلنج از گمرک.
در نهایت:
ترخیص فلنج از گمرک همانند دیگر کالاهای ترخیصی دارای قوانین و مقرراتی است که برای ترخیص آن باید همه مراحل آن طی شود تا تجار در وارد کردن و ترخیص آن دچار مشکل نشوند. در حال حاضر بهترین و سریع ترین راه جهت واردات و ترخیص فلنج، همکاری با شرکت های بازرگانی است زیرا این شرکتهای بازرگانی به دلیل برخورداری از تیمی مجرب و باتجربه و همچنین دانش به روز در این زمینه، بهتر می تواند شرایط و مجوز های لازم را فراهم نماید. آریاناجم بدون شک بهترین و مناسبترین راهکارها را در اختیار شما عزیزان قرار خواهد داد.